Ovo je trenutna procedura za zaposlenje medicinara u Njemačkoj tokom pandemije

Početkom februara 2021. Njemačka je produžila epidemiološke mjere za prevenciju širenja pandemije koronavirusa, najkraće do 7. marta 2021. godine. Međutim, u okolnostima pandemije, procedure za zapošljavanje koje se tiču medicinskog osoblja nisu zaustavljenje. Štaviše, Njemačka je zbog potrebe za medicinskom radnom snagom ubrzala procedure za zaposlenje koje važe i za državljane zemalja izvan Evropske unije. 

Agencija za posredovanje pri zapošljavanju AVS d.o.o.  Koja pomaže osobama iz cijele Bosne i Hercegovine da steknu kompetencije i pronađu zaposlenje u Njemačkoj. U nastavku pojašnjavamo nekoliko neophodnih koraka koje je potrebno proći do početka rada u Njemačkoj. 

Radna dozvola 

AVS medicinski radniciZa rad u Njemačkoj potrebno je imati vizu i validnu radnu dozvolu. Viza za Njemačku se dobija u ambasadi ili konzulatu Savezne Republike Njemačke. Čak i ako neko dobije tu vrstu vize, ta osoba još uvijek ne može da radi. Nakon što kandidatu/kinji agencija AVS pronađe radno mjesto onda se podnosi zahtjev za dobijanje “dozvole boravka u svrhu obavljanja djelatnosti” (Aufenthaltstitel zum Zwecke der Erwerbstätigkeit). 

Za svu pripremu dokumentacije, od procesa prikupljanja, prevođenja i kompletiranja potrebnih dokumenata, agencija u potpunosti pomaže kandidatima, kao i u u procesu ostvarivanja radne dozvole i vize. 

Ukoliko niste prošli ovu proceduru, kontaktirajte agenciju AVS OVDJE za više informacija i podršku pri apliciranju za radnu dozvolu i vizu. 

 

PCR test

Prije odlaska u Njemačku potrebno je imati negativan PCR test na Covid 19, izdat kod zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini. 

 

Karantin 

Pri dolasku u Njemačku obavezan je karantin u trajanju od deset dana, nakon čega se radi obavezno retestiranje na Covid 19 i osoba već može započeti sa radom.  

Tražite zaposlenje u Njemačkoj i/ili Vam treba podrška pri ispunjavanju uslova za odlazak na rad u ovu zemlju? Kontaktirajte AVS d.o.o. OVDJE

Posao u Njemačkoj se lakše nađe ukoliko kandidat/kinja već govori njemački jezik. Agencija AVS provodi kurseve njemačkog jezika i polaganje potrebnih nivoa za određena zaposlenja. Više o kursevima saznajte OVDJE

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Share this post

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ostale novosti