Kako do priznavanja diplome iz BiH u Njemačkoj?

U našoj agenciji svakodnevno prolazimo kroz procese priznavanja diploma sa našim klijentima koji žele da rade u Njemačkoj. Upoznati smo koja stručna sprema i koji dokumenti trebaju biti dostavljeni i kod koje nadležne institucije mora biti podnesen zahtjev za priznavanje, kako bi taj proces protekao u potpunosti sigurno. Zahvaljujući našem iskustvu i stručnosti brzo i jednostavno ćete doći do priznatog zanimanja.

Njemačkoj su potrebni stručnjaci raznih profila. Pored visokoobrazovanih stručnjaka, poput doktora, inžinjera, informatičara potražnja je velika i za kvalificiranim radnicima poput mehaničara specijalista, građevinara, stolara, medicinskih sestara i njegovatelja.

Sve osobe sa diplomom o nekom izučenom zanimanju ili specijalizaciji u Njemačkoj mogu raditi u svojoj struci. No prije toga je potrebna nostrifikacija diplome ili Anerkennung.

Šta je to nostrifikacija diplome ili Anerkennung?

Anerkennung ili nostrifikacija diplome je proces u kojem se dolazi do priznanja vaše diplome koju ste dobili u zemlji iz koje dolazite.  Ovaj proces vam daje prednost na tržištu rada i mogućnost veće plaće. Postupak priznavanja diploma u biti je sličan za sve struke.

Da bi nostrifikacija diplome bila potpuna, bitno vam je da prođete kompletnu proceduru. Na kraju vašeg priznanja, dobivate Urkundešto je potvrda vašeg procesa nostrifikacije.

Takvo priznanje uvijek se izdaje za specifičnu profesiju u Njemačkoj, tzv. Referenzberuf.

Prema njemačkom zakonu, nitko vam ne može braniti da pristupite procesu priznavanja diplome, već se svakoga motivira da to napravi, jer nisu svi obrazovni sistemi u Europi isti.

Zašto mi treba nostrifikacija?

Bez priznate diplome useljenik se ne smije baviti nekim od reguliranih zanimanja u Njemačkoj. To se na saveznoj razini odnosi na oko 60 poziva – na primjer doktor, zubar, psihoterapeut, veterinar, apotekar, optičar, učitelj, pravnik ili javni bilježnik, ali i bolničar za njegu starijih, medicinski tehničar, babica, fizioterapeut, pekar, kopač bunara, krovopokrivač ili postavljač skela.

Pri zahtjevu za vizu po zakonu iz marta 2020, svi podnositelji moraju imati priznatu diplomu u Njemačkoj (završen proces priznavanja). Bez toga ne možete dobiti vizu!

Za NON EU građane nostrifikacija je itekako potrebna, jer za radnu vizu za kvalifikovane radnike potrebna je nostrifikacija.

Ukoliko se ne utvrde nikakve bitne razlike između Vaše kvalifikacije i istovjetne njemačke diplome za dotično zanimanje, izdat će Vam se potvrda o potpunoj jednakovrijednosti ili – u slučaju da ispunjavate i ostale preduvjete – radna dozvola.

Na taj ćete način moći obavljati svoje zanimanje kao da imate njemačku diplomu o stečenom zvanju. Ako se tokom postupka ne ustanove bitne razlike između Vaše kvalifikacije i njemačke diplome o završnom ispitu,

Kod nereguliranih ćete zanimanja dobiti potvrdu u kojoj će dotične razlike biti jasno opisane. S tom se potvrdom možete prijaviti direktno kod poslodavaca ili odabrati neku od individualno prikladnih daljnjih izobrazbi.

Kod reguliranih profesija bit ćete u mogućnosti izjednačiti razlike. Ovisno o zanimanju, morat ćete sudjelovati na kursu usklađivanja ili na stručnom ispitu.

Kada aplicirate za posao u Njemačkoj sa priznatom/nostrifikovanom diplomom – imate jednake uvjete da dobijete posao kao i državljani Evropske unije. Diploma koja je priznata u Njemačkoj vas svrstava u kategoriju Fachkrafte (stručni kadar) i podrazumijeva da ste stručnjak u oblasti za koju se prijavljujete. Na ovaj način ste jednako konkurentni kao i svaki drugi kandidat koji se prijavljuje na posao. Ova činjenica ruši predrasude o tome da Nijemci i drugi građani Evropske unije imaju prednost pri zapošljavanju.

Preduvjeti za priznavanje diplome

Prema tzv. zakonu o priznavanju stranih diploma i kvalifikacija svi koji su studirali ili izučili neko zanimanje izvan Njemačke, imaju pravo tražiti priznanje svojih kvalifikacija u roku od tri do četiri mjeseca. Automatsko priznavanje diplome je moguće za ljude koji imaju više od tri godine iskustva u struci.

Zahtjev za pokretanje postupka priznavanje diplome u Njemačkoj možete uputiti već prije Vašeg ulaska u zemlju – neovisno o Vašem državljanstvu ili dozvoli boravka.

Moram li znati njemački?

Ukoliko želite raditi u Njemačkoj, važno je savladati njemački jezik. Znanje jezika se može zahtijevati, ako je ono nužno za obavljanje posla. Ovo posebice vrijedi za neke od reguliranih zanimanja, primjerice za doktore, učitelje ili stručna zanimanja u zdravstvu. Podnositelj(ica) zahtjeva za ovu vrstu zanimanja dobiva radnu dozvolu samo ukoliko posjeduje potrebno znanje njemačkog jezika.

Koliko košta nostrifikacija diplome?

Tačni troškovi određeni od strane nadležne institucije i da variraju od vrste zanimanja. Proces priznavanja po pravilu zahtijeva i dodatne troškove, kao što su prikupljanje dokumenata, prevodi, ovjere, troškovi putovanja i troškovi za kurseve stranih jezika.

Visina troškova određena je odlukama o naknadama na nivou država ili komora i zavisi od individualnih napora za implementaciju metoda. Troškovi naknada, prevoda i ovjera snosi sam podnosilac zahtjeva.

 

Koji dokumenti su mi potrebni?

Da biste saznali koji dokumenti su Vam potrebni najbolje bi bilo da direktno kontaktirate agenta za nostrifikaciju koji će detaljno pregledati vaš zahtjev i utvrditi šta je vama konkretno potrebno kako biste nostrifikovali vašu diplomu.

Savjetovanje

Prije nego krenete u proces nostrifikacije jako je važno proći kroz savjetovanje koje vam naša agencija može ponuditi. Sam postupak i procedura mogu biti komplikovani gdje će vam od velike pomoći biti naši iskusni agenti koji će biti s vama uz svaki korak koji morate napraviti.

Ako ste već ranije pokušali nostrificirati svoju diplomu, pa vam ju nisu priznali, uvijek možete zatražiti savjetovanje u našoj agenciji. Mi ćemo vam pomoći dati smjernice što da radite, kako da pripremite dokumente, što vam nedostaje.

Ako kojim slučajem nostrifikacija nije moguća, usmjerit ćemo vas gdje bi se alternativno mogli zaposliti.

Mi koordiniramo i podržavamo Vas pri izvršavanju svih formalnosti. Obratite nam se!

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Share this post

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ostale novosti