Zašto i kako nostrifikovati diplomu iz BiH u inostranstvu

Nostrifikacija diplome je proces u kojem se dolazi do priznanja vaše diplome koju ste dobili u zemlji iz koje dolazite u inostranstvu.  Posljednjih godina mnogi naši državljani su zainteresovani za priznavanje svoje diplome prije svega u zemljama Europske unije, a naročito u Njemačkoj.

Prema njemačkom zakonu, nitko vam ne može braniti da pristupite procesu priznavanja diplome, već se svakoga motivira da to napravi, jer nisu svi obrazovni sistemi u Europi isti.

Prema tzv. zakonu o priznavanju stranih diploma i kvalifikacija svi koji su studirali ili izučili neko zanimanje izvan Njemačke, imaju pravo tražiti priznanje svojih kvalifikacija u roku od tri do četiri mjeseca. Automatsko priznavanje diplome je moguće za ljude koji imaju više od tri godine iskustva u struci.

Zahtjev za pokretanje postupka priznavanje diplome u Njemačkoj možete uputiti već prije Vašeg ulaska u zemlju – neovisno o Vašem državljanstvu ili dozvoli boravka.

Zašto vam treba nostrifikacija?

Bez priznate diplome useljenik se ne smije baviti nekim od reguliranih zanimanja u Njemačkoj. To se na saveznoj razini odnosi na oko 60 poziva – na primjer doktor, zubar, psihoterapeut, veterinar, apotekar, optičar, učitelj, pravnik ili javni bilježnik, ali i bolničar za njegu starijih, medicinski tehničar, babica, fizioterapeut, pekar, kopač bunara, krovopokrivač ili postavljač skela.

Pri zahtjevu za vizu po zakonu iz marta 2020, svi podnositelji moraju imati priznatu diplomu u Njemačkoj (završen proces priznavanja). Bez toga ne možete dobiti vizu!

Za NON EU građane nostrifikacija je itekako potrebna, jer za radnu vizu za kvalifikovane radnike potrebna je nostrifikacija.

Kada aplicirate za posao u Njemačkoj sa priznatom/nostrifikovanom diplomom – imate jednake uvjete da dobijete posao kao i državljani Evropske unije. Diploma koja je priznata u Njemačkoj vas svrstava u kategoriju Fachkrafte (stručni kadar) i podrazumijeva da ste stručnjak u oblasti za koju se prijavljujete. Na ovaj način ste jednako konkurentni kao i svaki drugi kandidat koji se prijavljuje na posao. Ova činjenica ruši predrasude o tome da Nijemci i drugi građani Evropske unije imaju prednost pri zapošljavanju.

Ovaj proces vam daje prednost na tržištu rada i mogućnost veće plaće. Postupak priznavanja diploma u biti je sličan za sve struke.

Kako nostrifikovati diplomu?

Sam postupak i procedura nostrifikacije mogu biti komplikovani gdje vam od velike pomoći mogu biti iskusni agenti agencije za posredovanje u zapošljavanju AVS d.o.o. koji će biti s vama uz svaki korak koji morate napraviti.

Da biste saznali koji tačno dokumenti su Vam potrebni najbolje bi bilo da direktno kontaktirate agenciju koja će detaljno pregledati vaš zahtjev i utvrditi šta je vama konkretno potrebno kako biste nostrifikovali vašu diplomu.

 

Koliko košta nostrifikacija diplome?

Tačni troškovi određeni od strane nadležne institucije i da variraju od vrste zanimanja. Proces priznavanja po pravilu zahtijeva i dodatne troškove, kao što su prikupljanje dokumenata, prevodi, ovjere, troškovi putovanja i troškovi za kurseve stranih jezika.

Visina troškova određena je odlukama o naknadama na nivou država ili komora i zavisi od individualnih napora za implementaciju metoda. Troškovi naknada, prevoda i ovjera snosi sam podnosilac zahtjeva.

Najčešća cijena za koju možete nostrifikovati svoju diplomu a uz pomoć agencije AVS je 500,00 KM, s tim da s vremena na vrijeme dajemo i određene popuste. Aktuelne akcije i popuste možete pratiti na web  i facebook stranici agencije.

Koliko traje proces nostrifikacije?

Kompletna procedura pripreme dokumentacije u agenciji traje 10-ak dana, nakon čega je potrebno čekati da institucije u Njemačkoj završe potrebnu proceduru i potvrde nostrifikaciju. Obično je potrebno sačekati oko 4 mjeseca da se dobije odgovor njemačkih institucija.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Share this post

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp

Ostale novosti